Francoska kava

Kavo zmeljemo srednje grobo, v nekaj poskusih bomo ugotovili primerno granulacijo zase. Pregrobo mleta bo vodena, preveč fina granulacija pa rada zagreni ali pa je kava premočna. Razmerja so podobna: nekje 25 do 30 gramov kave na pol litra vode. Priporočljivo je, da prešo najprej pripravimo do delovne temperature, torej ogrejemo z nekaj vroče vode. To odlijemo in dodamo kavo ter toliko vrele vode (najbolje 96 stopinj, finese so odvisne od same kave), da jo pokrije.

Pomešamo in pokrito pustimo pol minute, za fazo cvetenja (blooming). Potem dolijemo preostalo vodo in pokrijemo ter pustimo tri minute in pol. Nazadnje prešo enakomerno pritisnemo do dna in zdaj se bo pokazalo, ali je kava zmleta pravilno: če ni nobenega upora, je pregrobo, če se mučimo, prefino. Potem odlijemo – dekantiramo, kajti če jo bomo pustili v preši, bo kava pregrenka.

Tukaj si lahko ogledate posnetek priprave francoske kave: https://www.youtube.com/watch?v=dO4hN5ih2vU