Pridelava

Arabski kavovec dozori pri približno sedmih letih. Najbolje uspeva z 1,0–1,5 m dežja, enakomerno porazdeljenega čez leto. Običajno ga gojijo na 1300 do 1500 m nadmorske višine, čeprav najdemo nasade tako ob morski gladini, kot tudi na višini 2800 m.

Rastlina lahko prenaša nizke temperature in raste najbolje, ko se temperature gibljejo okoli 20 °C. Sorte za pridelavo kave po navadi zrastejo samo do 5 m in so pogosto obrezane na višino 2 m, za lažje obiranje.

Coffee Arabica
Dva do štiri leta po sajenju kavovec zacveti z malimi, belimi in zelo dišečimi cvetovi. Sladek vonj spominja na vonj cvetov jasmina. Če se na sončne dneve cvetovi odprejo, rastlina obrodi največje število plodov. To ni nujno zaželeno, saj rastline kave pogosto obrodijo preveč plodov, kar privede do slabše letine in celo poškodbe donosa v naslednjih letih, saj rastlina daje prednost zorenju plodov v škodo lastnega zdravja.

V nasadih ta pojav po navadi preprečijo z obrezovanjem dreves. Sami cvetovi se obdržijo samo nekaj dni, za seboj pa pustijo le debele, temno zelene liste. Takrat se začnejo pojavljati plodovi, ki so najprej temno zelene barve, med zorenjem pa preidejo v najprej rumeno, potem svetlo rdečo in končno v temno rdečo barvo s sijajem. Na tej točki se sadeži imenujejo >češnje< in so zrele za obiranje.

Plodovi so podolgovati in merijo približno 1 cm v dolžino. Kadar so obrani prezgodaj ali prepozno, je kava slabše kvalitete, zato se mnogi obirajo ročno, saj vsi ne dozorijo ob istem času. Včasih jih stresejo iz drevesa na mreže, kar pomeni, da se zreli in nezreli plodovi oberejo skupaj.

Drevesa je težko gojiti, vsako pa lahko proizvede od 0.5–5.0 kg suhih semen, odvisno od posameznega drevesa in podnebja v katerem uspeva. Namen gojenja te rastline so semena v sadežu. Vsaka jagoda ima dva majhna prostora, ki vsebujeta semena. Kavna zrna sta so semena v sadežu, večinoma dve, včasih tri ali pa samo eno.

zanimivost:

Proizvodnja kave arabica se je v Indoneziji začela leta 1699. Indonezijske kave, kot npr. Sumatran in Java so dobro poznane po močni aromi in nizki kislosti. Zaradi tega so idealne za mešanje s kavami večje kislosti in Srednje Amerike in vzhodne Afrike. Na Havajih, je bila kava v preteklosti bolj razširjena kot danes in je tako na številnih področjih še vedno prisotna tudi po prenehanju gojenja. V nekaterih dolinah je zelo invazivni plevel.